Wettelijke normen

Er bestaat niet zoiets als een maximale uitstootnorm voor het geluid van motoren. Was het maar zo. En wat ons betreft moet die uniforme norm er snel komen.

Per motor en per type kan het maximaal toegestane geluidsniveau bij een bepaald toerental sterk verschillen. De motor met dit plaatje op het frame mag bijvoorbeeld max. 86 dB(A) aan geluid (zeg maar lawaai) maken bij een toerental van 2750 per minuut. Overeenkomend met een voorbijrazende trein. Er zijn motoren die legaal maar liefst 106db(A) mogen produceren.

Hoe kan het zijn, dat dit zo is geregeld? Dat de gezondheid van omwonenden zo te grabbel is gegooid? Bedenk daarbij, dat een motorrijder met de bediening van zijn gas- en versnelling nog eens ruim boven die normen kan uitkomen. Dan kom je op het geluid van een straaljager. Bedenk dan ook nog eens dat er motorrijders zijn die de oorspronkelijke uitlaat vervangen door een niet goedgekeurde, omdat die een “mooier geluid” maakt. De verkoop daarvan is legaal, maar het gebruik op de motor is illegaal. Snapt u het nog? Er zijn bikers, die de demper uit de oorspronkelijke uitlaat verwijderen. Ze kunnen het zelf doen maar er zijn ook bedrijven die hun graag daarbij willen helpen.