Spandoeken tegen verkeerslawaai: Een verslag

Op 13 mei hebben we actie gevoerd tegen het verkeerslawaai. Wetend dat het vooral gaat om motoren en steeds meer ook om auto’s. Het hoofddoel is: Max 70dB(A) voor alle voertuigen op de weg. Voor een prettige leefomgeving. Auto’s moeten daaraan al voldoen. Voor motoren liggen de normen nog steeds een stuk hoger en ze verschillen per type, per soort en het aantal toeren. Daarom wil de politie niet handhaven. Er zijn te weinig meetapparaten. Maar het is helemaal niet zo ingewikkeld:
Want, onnodig lawaai op zich zelf is al strafbaar. Ongeacht het aantal decibellen. Dat is door de hoogste rechter in Nederland bepaald. Dat betekent dat een agent – op grond van artikel 57RVV – kan verbaliseren zonder een meting te hebben gedaan. Zet dus 2 agenten langs de Churchilllaan. Agent A stelt vast dat een motor onnodig lawaai maakt en geeft dat door aan Agent B, die 200 meter verder staat. Deze houdt de motorrijder aan en schrijft een bekeuring uit. Dat is slim handhaven! Steeds op een andere plek en een andere tijd. In sommige steden gebeurt dat al zo. En als Agent B bij de aanhouding de indruk krijgt dat er met de motor en/of de uitlaat iets niet klopt, kan een WOK worden opgelegd. Dat betekent dat de motor van de weg af moet tot hij door de RDW is goedgekeurd. Dat duurt maanden en kost een flinke duit. Kijk, dat gaat motorrijders afschrikken. Artikel 57 RVV geldt ook voor bromfietsen en snorfietsen.

Plaats van actie was het kruispunt Voorschoterweg-Churchilllaan. Blijkens ons meldpunt de lawaaiigste plek van Leiden. Ook ‘s-nachts, zoals uit dit filmpje nog eens schrijnend blijkt. Dat onnodige lawaai moet echt stoppen, vinden wij.

We hebben er dit spandoek opgehangen.
Op de achtergrond zijn de spandoeken van de bewoners te zien.


Wij doen natuurlijk op de eerste plaats een beroep op de herriemakers om het wat kalmer aan te doen; zich gewoon aan de regels te houden en respect voor de bewoners te hebben. Dat is toch niet te veel gevraagd?

Wij doen met name een beroep op het gemeentebestuur om ons nu eindelijk serieus te nemen. Door 1. zelf te gaan meten als men onze metingen niet vertrouwt; 2. door een meldpunt te maken voor motorlawaai, want in het meldingsformulier op de site en in de app komt het woord motor niet voor en komen meldingen over motorlawaai niet in de statistieken; 3. door slim te gaan handhaven (met prikacties); en 4. door zich aan te sluiten bij de burgemeesterslobby richting Den Haag voor landelijk beleid.

Maarten Kersten (Partij Sleutelstad) stelde op ons verzoek een serie vragen hierover aan het college. Maar ook hij ving bot. Want op een uiterst botte manier werden al zijn (lees: onze) gerechtvaardigde en eenvoudig uit te voeren verzoeken afgewezen. In eerdere berichten maakten wij melding van het optreden/handhaven bij futielere kwestie, zoals de boomhut in de Fagelstraat. Daar was zegge en schrijven 1 melding al genoeg om hem af te breken. Tot verdriet van de kinderen. Wij vormen een groep van 100 adressen x gemiddeld 3 bewoners = 300 Leidse burgers. Is dat niet genoeg? Wethouder North is vanwege minder meldingen al maanden bezig de fietsrotonde Herenstraat te verbouwen en van grote waarschuwingsborden te voorzien. Dat kost allemaal een geld! Bewoners hebben pas onlangs een meldpunt geopend.
Het gemeentebestuur is blijkbaar meer onder de indruk van gevaar in de zin van acute fysieke ongevallen, want die komen in ongevallenstatistieken terecht, dan het gevaar voor hartklachten en overlijden door blootstelling aan te veel verkeersgeluid. Die worden niet bijgehouden.
We kregen bij onze actie niet alleen steun van Partij Sleutelstad maar ook van D66, de partij die bij de landelijke verkiezingen in hun programma de beste plannen voor de aanpak van verkeerslawaai had staan. “Wij willen een Geluidshinder Akkoord en wij gaan voor METEN EN HANDHAVEN”, zo staat dat in hun landelijke programma. Zie ons bericht hieronder van 19 maart 2021.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-6.png

Tja, en waarom zou je die mooie idee├źn dan niet direct 1 op 1 in Leiden gaan bepleiten? Wij zijn in afwachting van wat Partij Sleutelstad en D66 gaan doen om de impasse te doorbreken.

Ter plekke zijn door Omroep Sleutelstad opnames gemaakt en interviews afgegeven. Klik hier om de uitzending te zien.


Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.