Wat staat er in de Leidse verkiezingsprogramma’s over motorlawaai?

advertentie Leids Nieuwsbad 10 maart 2022

Wij hebben alle partijen uitgelegd waarom het ziekmakende motorlawaai het beste kan worden aangepakt door de politie, want in art. 57 RVV staat, dat het maken van onnodig geluid met een motorvoertuig strafbaar is. De politie kan dit met eigen oren vaststellen. Er is geen meetapparaat voor nodig. In de rest van Nederland deelt de politie regelmatig bekeuringen uit, behalve in de Veiligheidsregio Hollands-Midden, waarvan onze burgemeester voorzitter is.
Wat hebben de partijen met onze informatie gedaan?
—————————————————————————————————————
CDA
Geen woord over verkeerslawaai/motorlawaai/geluidshinder/onnodig geluid

Partij Sleutelstad
Veel Leidenaren ervaren overlast van onnodig lawaai van motoren. Hoewel nu al wettelijk verboden, wordt er nauwelijks gehandhaafd. Partij Sleutelstad wil dat de gemeente zich inzet voor handhaving met prikacties langs beruchte wegen en dat de burgemeester zich aansluit bij de burgemeesterslobby tegen motorlawaai richting het Rijk.

SP
Steun voor extra maatregelen tegen overlast verkeerslawaai. Zonder handhaving kan vastgesteld beleid niet gecontroleerd worden en overlast niet worden beperkt.

Leiden Participeert
Geen woord over motorlawaai en handhaving

ChristenUnie
Daarnaast wil de ChristenUnie de hinderlijke geluidsoverlast van motoren, scooters en brommers tegengaan.

VVD
Geen woord over motorlawaai. Over handhaving alleen deze zin: We vinden het belangrijk dat nieuwkomers het Nederlands op een hoog niveau beheersen en zijn voor handhaving als mensen de regels niet naleven. (!)

Partij van de Arbeid
Geen woord over motorlawaai noch over handhaving

Partij voor de Dieren
Geen woord over motorlawaai. Wel dit over handhaving: Toezicht, handhaving en vervolging bij dierenrechten-, natuur- en milieuzaken staat standaard op de agenda in het driehoeksoverleg tussen de burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie.

D66     
Het woord motorlawaai o.i.d. komt niet in programma voor.
Wel lezen we dit over Veilig Verkeer: D66 wil inzetten op handhaving door middel van moderne technieken, zoals camera’s met kentekenherkenning, maar vooral ook op regelmatige bemenste handhaving, waarbij bestuurders direct op hun gedrag worden aangesproken, omdat dit veel meer bijdraagt aan bewustwording dan een acceptgiro die drie weken later op de mat valt.

GroenLinks schrijft: Verkeer kan zorgen voor geluidsoverlast en milieuschade. Om beide te verminderen zetten we meer slimme middelen in. Denk hierbij aan geluidsschermen, het beperken van snelheid door bijvoorbeeld bloembakken of wegversmallingen, goede controle en handhaving en het verbeteren van de doorstroom.
Veel woorden maar bewoners langs de Churchilllaan, de Voorschoterweg, de Stevenshofdreef en de Willem de Zwijgerlaan hebben hier helemaal niets aan. Slimme handhaving van artikel 57RVV is ons veel effectiever.

————————————————————————————————————–

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.